Η μεγάλη παγίδα στο γραφείο.
Η οσφυαλγία και οι κίνδυνοι

Ο πόνος στην μέση ή αλλιώς  οσφυαλγία  αποτελεί  ένα από τα συχνότερα  συμπτώματα  που προκύπτει από  την  πολύωρη εργασία σε καθιστή θέση. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο για να κινείται , ενώ η κίνηση συμβάλλει στην θρέψη του αρθρικού χόνδρου και  στην διατήρηση του μυοσκελετικού μας συστήματος.

Η οσφυαλγία   είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών και οφείλεται κυρίως στην κακή στάση του σώματος.

΄Εχει παρατηρηθεί  ότι όταν σκύβουμε παρατεταμένα  προς τα εμπρός  χωρίς να υποστηρίζουμε τους μύες της περιοχής  δημιουργούνται μυικές ανισορροπίες  στην περιοχή ενώ  η λανθασμένη μηχανική στάσης σε συνδιασμό με την έλλειψη άσκησης  προκαλεί πρώιμη εκφύλιση των αρθρικών επιφανειών και αύξηση της ενδοδισκικής πίεσης που παράγεται μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων.Έτσι ο πόνος στη μέση σχετίζεται κυρίως:

 1. με την εργονομία του εργασιακού χώρου
 2. την εμβιομηχανική-θέση  που υιοθετούν οι εργαζόμενοι  κατά τις ώρες που περνούν μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι  κυριότεροι  παράγοντες που επηρρεάζουν  τους ανθρώπους που εργάζονται σε καθιστική εργασία είναι:

 • η χαλαρότητα των μυών γύρω από τη μέση (κοιλιακοί, ραχιαίοι, ιερονωτιαίοι, γλουτιαίοι) προκαλεί μειωμένη δυναμική στήριξης της περιοχής.
 • Η  παχυσαρκία – αυξάνονται τα φορτία που κατανέμονται στην περιοχή.
 • η έλλειψη διαλειμμάτων (π.χ. πολύωρη παραμονή μπροστά σε υπολογιστή)
 • Κάποια ανατομικά χαρακτηριστικά π.χ  λόρδωση ,σκολίωση, κύφωση .
 • Η έλλειψη άσκησης  και η μειωμένη κινητικότητα τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας
 • Η κακή ψυχολογική κατάσταση(στρες )

Η πρόληψη μπορεί να μετριάσει το ποσοστό εμφάνισης πόνου στη μέση που σχετίζεται με την εργασία. Η πρόληψη περιλαμβάνει:

 • την άσκηση όπου  με την ενίσχυση κυρίως των μυών της περιοχής , μπορεί να επιβραδύνει την εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης και να προφυλάξει από μικροτραυματισμούς.
 • Τα συχνά διαλείμματα με διατάσεις είναι επίσης αρκετά ωφέλιμα.
 • Στην καθιστική εργασία σημαντική είναι η εργονομία του χώρου και ιδιαίτερη  σημασία πρέπει να δίδεται στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης.
 • Μια εργονομική καρέκλα γραφείου είναι ένα εργαλείο που, όταν χρησιμοποιείται  σωστά, μπορεί να βοηθήσει  στην υποστήριξη και την διατήρηση της καλής στάση του σώματος.

Σημανικότατο ρόλο παίζει η ορθή  ρύθμιση  της  καρέκλας  γραφείου  με βάση  τις αναλογίες του σώματος του ατόμου  έτσι ώστε να βελτιώσει την άνεση και να  μείωσει τις πιέσεις που ασκούνται  στην σπονδυλική στήλη.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σωστής σχέσης μεταξύ καρέκλας – γραφείου είναι να ρυθμιστεί αρχικά  το επιθυμητό ύψος του γραφείου.

Η απόφαση αυτή καθορίζεται κατά κύριο λόγο από το είδος της εργασίας που πρέπει να γίνει και από το ύψος του ατόμου που χρησιμοποιεί την καρέκλα του γραφείου.