Ρήξη προσθίου χιαστού. Η πιο ύπουλη απειλη των γονάτων μας

Η ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου αφορά τον τραυματισμό του συνδέσμου που βρίσκεται στο γόνατο και συνδέει το κάτω άκρου του μηρού  με το άνω άκρο της κνήμης . Ο πρόσθιος χιαστός έχει  μήκος περίπου  33χιλιοστά και αποτελείται από 90% κολλαγόνο  τύπου Ι και 10% κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ.

Ο ΠΧΣ εκφύεται μέσα από το έσω τοίχωμα του έξω μηριαίου κονδύλου κινείται προς τα εμπρός και έσω και καταφύεται(καταλήγει) μπροστά από το μεσογλήνιο έπαρμα της κνήμης. Αποτελείται από 2 δεσμίδες  και  ηλειτουργία του είναι να εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με τον μηρό ενώ  παίζει σημαντικό  σταθεροποιητικό ρόλο στην στροφή της κνήμης.

Η αντοχή του ανέρχεται στα 2200 N και λόγω της θέσης του επηρρεάζει σημαντικά την μικροαρχιτεκτονική της άρθρωσης.

  1. το μέγεθος της ρήξης δηλ αν έχουμε ολική ή μερική ρηξη

  2. την ηλικία και τις δραστηριότητες κάθε ανθρώπου

  3. το μυικό σύστημα και η μηχανική σταθερότητα της άρθρωσης του ατόμου

  4. Αν υπάρχουν συνοδές βλάβες του γόνατος όπως ρήξη του έσω μηνίσκου ή και ρήξη του έσω πλαγίου συνδέσμου

  5. Αν είναι επαγγελματίας αθλητής ή αθλείται περιστασιακά

  6. Αν ο ασθενής  νιώθει αστάθεια κατά την βάδιση

 

  Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία αυξάνεταιή πιθανότητα να εμφανισθούν χόνδρινες βλάβες στο γόνατο, ρήξεις μηνίσκων ή ακόμη και πρώιμη εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας .

Σημαντικότατο ρόλο στην αποκατάσταση μετά από πλήρη  ρήξη ΠΧΣ  έχει παίξει η σύγχρονη χειρουργική όπου σε συνδυασμό με την φυσικοθεραπεία επιτρέπουν πλέον στον ασθενή-αθλητή να επιστρέψει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια στις  δραστηριότητες του.